Inloggen: Online boekhouden | Loonadministratie
logo Kubus Lelystad Zuid

Kubus Lelystad Zuid

Vierkant achter uw zaak.

Verkoopt u aan particulieren in de EU???

Verkoopt u via een webshop aan particulieren in de EU?

Verkoopt u via een webshop aan particulieren in de EU? Wellicht heeft u het al vernomen dat de BTW regels omtrent verkoop aan PARTICULIEREN buiten Nederland vanaf 1 juli gaat veranderen.  Let op: dit geldt alleen voor EU landen.

De reden van deze verandering is dat het niet meer mag uitmaken of een particulier iets op de hoek, in de supermarkt of warenhuis of via een webshop  koopt. De BTW regels moeten overal hetzelfde zijn.

Daardoor bent u als verkoper nu verplicht de buitenlandse BTW in rekening te brengen en af te dragen in het land waar u verkoopt.

Dit geldt vanaf een omzet van 10.000 euro ex BTW. Zit u daaronder dan kunt u gewoon Nederlandse BTW in rekening brengen en afdragen, maar komt u boven die 10.000 euro dan gaan de zaken veranderen.

De 10.000 euro omzet grens telt voor uw totale EU omzet. Stel u verkoop in België 4.000 en in Duitsland 7.000, dan is uw totale EU omzet 11.000 en moet u de Belgische / Duitse BTW gaan toepassen.

Als u eenmaal boven de 10.000 euro uitgekomen bent is het advies om met buitenlandse BTW te blijven werken en niet terug te gaan naar het oude systeem. Maar dat is niet verplicht!

Dus als u verkoopt u via een webshop aan particulieren in de EU, lees dan verder:

Voorbeeld:

Stel u verkoopt via uw webshop baby artikelen. U verkoopt deze goederen in Nederland, maar ook in België.

Dan moet u vanaf 1 juli as op de baby artikelen die u in België verkoopt Belgische BTW zetten en deze BTW apart aangeven en afdragen.

Aangifte:

Die aangifte kunt op 2 manieren doen:

  1. U registreert uw bedrijf bij de Belgische Belastingdienst en doet in België aangifte op dezelfde manier zoals u dit in Nederland zou doen.

U kunt dan ook meteen de door u betaalde Belgische btw verrekenen. Moet u per saldo iets betalen dan moet u dat aan de Belgische Belastingdienst betalen.

Of

  1. U registreert uw bedrijf bij de Nederlandse Belastingdienst (mijnBelastingdienstZakelijk) als verkoper aan particulieren in het Buitenland (OSS regeling) en u doet in Nederland aangifte van uw buitenlandse transacties en betaald aan de Nederlandse Belastingdienst. Dit is de makkelijkste methode, maar heeft als nadeel dat de BTW die u in bijv. België betaald heeft niet op deze manier kunt verrekenen. Daarvoor moet u een andere aangifte doen.

U moet voor een van de 2 methoden kiezen. U kunt niet voor het ene land kiezen voor ter plaatse registreren en voor het andere land voor aangifte in Nederland. Het is of systeem 1 of systeem 2!

Administratie

Om de vereiste aangifte te kunnen doen moeten we uw administratie hier op aanpassen. Wij overleggen graag met u over de mogelijkheden.

Er is nog veel meer te vertellen over deze nieuwe regels als verkoopt via een webshop aan particulieren in de EU. Mocht u daar behoefte aan hebben dan verzoek ik u om met mij te bellen: 06-44154434

Algemene Voorwaarden | Privacy disclaimer | Cookies | Volg Kubus